Skip to main content

Doktor Waleed Ghanima ger råd till anhöriga

Familjens roll vid ITP

Familjen kan spela en viktig roll för att stötta en person som har ITP, både psykiskt och fysiskt. Men för att vara ett så bra stöd som möjligt krävs information. Anhöriga, särskilt de som är närmast personen, behöver ha kunskap om sjukdomen: vilka symtom man kan förvänta sig, samt få information om behandlingen och eventuella biverkningar.

Här spelar vården en viktig roll: Läkaren eller sjuksköterskan behöver informera de anhöriga så att man förstår att en person med ITP kan få exempelvis hudblödningar eller andra typer av blödningar. Att få veta att blödningarna vanligtvis inte är så farliga och kan försvinna helt efter behandlingen, kan mildra de anhörigas känsla av oro.

Vad bör man vara vaksam på som anhörig?

Som närstående är det bra att bekanta sig med behandlingen och att lära sig mer om eventuella biverkningar eller komplikationer som kan uppstå.

Om man lever nära en person vars mjälte har opererats bort så bör man vara medveten om infektionsrisken. Dessa personer kan nämligen bli hastigt dåliga vid infektion. Vid feber måste man därför snabbt ta sig till läkare, sjukhus eller en akutmottagning.

Förutom detta kan du som anhörig vara ett stöd i att läkarens och sjuksköterskans instruktioner följs vad gäller behandlingen. Det gäller exempelvis eventuella förhållningsregler om vad personen får och inte får göra.

Det är naturligt att känna en viss oro som anhörig till någon med ITP. Men det är viktigt att veta att det är ett tillstånd som kan hanteras med hjälp av vården. Hos de allra flesta av patienterna lyckas man höja antalet blodplättar ganska snabbt och därigenom minska blödningsrisken.

Var kan man få mer information och hjälp?

Det finns gott om stöd för personer som lever med ITP och deras anhöriga. Exempelvis finns det flera föreningar och patientorganisationer för personer med blodsjukdomar. Det finns även en rad appar och andra hjälpmedel som kan vara till hjälp i vardagen. Det kan vara en bra idé att fråga läkaren eller sjuksköterskan om vilka möjligheter som finns lokalt där man bor vid nästa läkarbesök.

Inför läkarbesöket

Lär dig mer om ITP

Vad är ITP