Skip to main content

Hematologie


Hematologie is het gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met het bestuderen, diagnosticeren en behandelen van bloedziekten.

Het bloedsysteem is complex. Het heeft belangrijke transportfuncties, levert voedingsstoffen, zuurstof, hormonen en andere signaalstoffen aan cellen in bijna elk deel van het lichaam. Daarnaast voert het afvalproducten af van die cellen. De witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem en beschermen tegen bedreigingen zoals schadelijke bacteriën en andere infecties. Het bloedsysteem speelt dus een centrale rol in het lichaam en werkt samen met vele andere systemen.

Het vakgebied hematologie omvat een breed scala aan ziekten en problemen, waaronder die met rode en witte bloedcellen, bloedstolling en bloedplaatjes en beenmerg. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de ‘maligne’ (kwaadaardige) hematologie (kanker) en ‘benigne’ (goedaardige) hematologie.

Hemofilie.png

Hemofilie

Bij hemofilie stolt het bloed minder goed, waardoor mensen met hemofilie een grotere kans op bloedingen hebben. Het is een aangeboren bloedingsziekte en in Nederland zijn er naar schatting 1.700 mensen met hemofilie. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen. Hemofilie A en B komen het vaakst voor. Ongeveer 85% van deze mensen heeft hemofilie A.

Trombocytopenie.png

Trombocytopenie

Trombocytopenie (ook wel trombopenie genoemd) is een aandoening die wordt gekenmerkt door een abnormaal laag aantal bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, in het bloed. Het kan in verschillende vormen voorkomen, waaronder een auto-immune vorm (immuun trombocytopenie of ITP), en een vorm die verband houdt met chronische leverziekte (CLD).

PNH.jpg

Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie​

Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) is een zeldzame, niet-erfelijke bloedziekte. Door een genetisch defect dat in de loop van het leven ontstaat, worden rode bloedcellen gevoelig om afgebroken te worden via het complement-systeem, een onderdeel van het immuunstelsel. Dat leidt tot bloedarmoede en tromboseneiging. Patiënten kunnen onder meer last hebben van ernstige vermoeidheid, buikpijn, benauwdheid en donkere verkleuring van de urine.

NP-37055, september 2024